T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / SÖKE - Öğretmen Nebahat Alpan Ortaokulu

Alpan Ailesi

 

 

16-01-2021

 

 

 

 Emekli öğretmen Nebahat ALPAN, 1920 yılında Bursa Karacabey'de doğdu, ilköğrenimini Karacabey'de, ortaokulu İzmir ve Aydın'da tamamladı. 1941 yılında İzmir Karşıyaka öğretmen okulundan mezun oldu. Söke, İnebolu, İzmir S. Ferit Eczacıbaşı ilkokulu ve Ankara Çankaya ilkokullarında öğretmenlik yaptı. Bayraklı S.Ferit Eczacıbaşı İlkokulunda iken başarılı çalışmalarından dolayı 1962-1963 eğitim ve öğretim yılında M.E.Bakanlığınca yılın öğretmeni seçildi. ( Hürriyet, 11.12. 1963 ) Nebahat Alpan 1969 / 1970 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ABD'ye eğitebilir çocuklar üzerine araştırma yapmak üzere gönderildi. ABD dönüşü Ankara'ya yerleşti.  N,Alpan 1944 yılında Necip Alpan ile evlendi. Bir tek erkek çocuğu vardı. Erkan Alpan O da bir süre ABD'de eğitim ve gördü ve Ekonomi profesörü olarak ABD'de görev yaptı

            1996 yılında   Aydın  / Söke 'de   Yenikent mahallesinde eğitim  ve öğretime    açılan Emekli Öğretmen  Nebahat  Alpan İlköğretim Okulu   onun  katkılarıyla  tamamlandı. Zaman   Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel  ve   Milli Eğitim Bakanı  olan Naşit Menteşe'den   plaket ve onur belgeleri almıştı.  N. ALPAN  Hanım hayırsever bir kadındı.. Yakınlarından aldığımız haberlere göre Nebahat Alpan, bütün mal varlığını Mehmetçik vakfı ve Darüşşafaka Cemiyetine bağışlamıştır.

            Emekli öğretmen Nebahat Alpan 27 Aralık 2014  tarihinde, İzmir Urla'da bulunan Daruşşafaka özel huzur evinde, 94 yaşında vefat etti. 29 Aralık 2014 pazartesi günü önce Cenazesi Nebahat Alpan İlk öğretim okulunun önüne getirildi. Öğretmen ve öğrencilerle sade bir tören yapıldı. Söke Granta'da Tuntaşlar Aile Mezarlığında eşinin yanında toprağa verildi. Cenazesine İzmir'den yakın akrabaları kız kardeşi emekli öğretmen  Sabahat  Alpan ve komşuları vardı.

            4 Şubat 2003'de eşi emekli öğretmen  ve eğitimci yazar Necip Alpan'ı, 6 Eylül 2014'de Tek çocuğu Prof. Dr. Erkan ALPAN 'ı 69 yaşında hastalığı sebebiyle kaybetti.

            Emekli öğretmen olan Nebahat ALPAN "Öğretmenlik mesleği sırasında ve emeklilik döneminde yaptığım birikimlerim1,5(Bir buçuk milyon) TL'yi Aydın Milli Eğitim Müdürlüğüne Söke Yeni Kent Toplu Konut Alanı'nda yapılmakta olan (ki şu anda tamamlanmıştır) 34 derslikli Öğretmen Nebahat ALPAN İlköğretim Okuluna bağışladım" demiştir. Yaptığı bağışların okulun 1996 yılında Eğitim Öğretime açılmasında anlamlı katkıları olmuştur.

Necip P. Alpan, Güney Arnavutluk'ta; Ergiri'nin  "Zhuhat" köyünde 1920'de doğdu. Arnavutluk'tan Aydın'ın Söke İlçesi'ne yerleşti. 1935'te Söke'de ilk ve 1938'de Aydın Ortaokulu'ndan mezun oldu. 1942 yılında ise İstanbul Erkek Öğretmen Okulunu bitirdi.1945 yılına kadar Mersin ve Adana'da yedek subay olarak vatani görevini ifa etti. Necip Alpan, söke'de felfese öğretmeni Nebahat Alpan ile evlendi daha sonra Söke İlkokulu öğretmenliğini yaptıktan sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Çeşitli orta dereceli okullarda öğretmenlik yaptık sonra 1957-58 yılında Paris'te mesleki incelemelerde bulundu.

            Necip Alpan, yurda dönünce 1963 yılına kadar İzmir'de İlköğretim Müfettişi olarak görev yaptı. 1977'de emekliye ayrıldı. Necip  Alpan Anadolu'da ve yurtdışında  Arnavutluk'ta yayımlanan birçok  sanat ve kültür dergilerinde eğitime yönelik yazılar yazdı. Şiir ve yazıları Resimli Ay, Türk Devrimi, Yeni Asır, Yeni İstanbul, Meydan, Yeni Tanin, Ulus, Barış, Tasvir Trük Folkloru Araştırmaları, Yeni Söke ve Söke Ekspres gibi gazete ve  dergilerde  çeşitli yazılar yazdı. Günümüz Türkiye'sinde Kim Kimdir? Ansiklopedisinde yer aldı.

            Sayın Alpan, bir süre TRT'de Arnavutça haberler ve yorumlar yaptı. Son zamanlarda Ankara'dan gelip İzmir e yerleşmişti.  Nihayet soğuk bir kış gününde 04 Şubat 2003 yılında aramızdan ayrıldı. 05 Şubat 2013 günü Granta'da Tuntaşların özel Mezarlığında toprağa verildi. Evli ve bir oğlan babası idi. Oğlu Erkan Alpan uzun yıllar ABD'da öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1996 yılında Söke'de eğitim ve öğretime açılan Öğretmen Nebahat Alpan İlköğretim Okulu Alpanların katkılarıyla yapıldı.

Erkan Alpan, Üniversite okumak için gittiği ABD'de 40 yıl kaldı. ABD'de 'Milletlerarası politika' konusunda ders veren Prof. Dr. Alpan, emekli olduktan sonra İzmir'e döndü. Babası Necip Alpan'ın ölümü üzerine annesi ve aynı evde yaşayan teyzesi 90 yaşındaki Sebahat Alpan ile aynı site içinde bir evde oturdu, onları hiç yalnız bırakmadı.


            Emeklilik günlerini, babasının 30 bin kitaplı kütüphanesinde araştırma yaparak, okuyarak ve yazarak geçiren Prof. Dr. Erkan Alpan, babasının vasiyeti üzerine kütüphaneyi Arnavutluk Kültür Merkezi'ne bağışladı.

            Prof. Dr. Alpan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 10 Eylül 2014 tarihinde 69 yaşında hayata gözlerini yumdu. Profesörün ölümü, annesi, teyzesi çocukları Liri, Ozan ve Ege'yi gözyaşlarına boğdu. Anne Nebahat Alphan, oğlunun ABD'de 40 yıl kaldığını, kendisine doyamadığını belirterek, şöyle dedi:

            "Eşi Havva Alpan'ı 11 ay önce kaybetti. Onun acısını hiç unutmadı. Beyninde tümör vardı, kanser vücuduna yayıldı. Ömrümü kitaplara adadı. Ailece eğitimci olduğumuz için çok okuruz. Babasının kitaplarına çok önem verirdi, onları ilaçlardı, tozlarını alırdı. Emekliliği babasının kütüphanesinde geçti. Vasiyetini sık sık hatırlardı. Benim de gençliğim o kitapların arasında geçti. Kütüphanenin bağışlanmasını istedi ancak ağrıları çok arttığı için kendisi hastanede olduğu için gelemedi. Meğer evladımın son saatleriymiş. Ben evladıma doyamadım. Gurbette olduğu için hep hasrettim...

 

            Prof.Dr. Erkan Alpan çocuklarının arzusu üzerine 10 Eylül 2014 İzmir'de defnedildi.

10-05-202210-05-202210-05-2022

 

Necip Alpan'ın 1948 yılında Söke İlkokulu (Jaletepe İlkokulu) görev yaptığı yıllardaki Öğretmen Kimlik Kartı.

 16-01-2021

 

 

 

 

 

 

 

 

1996 yılında Okulun açılışı için dönemin İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep ŞENOĞLU'nun  davet mektubuna Necip Alpan'ın verdiği cevap.


16-01-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.01.2021 - Güncelleme: 10.05.2022 08:57 - Görüntülenme: 494
  Beğen | 2  kişi beğendi